Актинідія гостра Київська крупноплідна (Actinidia arguta)
Актинідія гостра Київська крупноплідна (Actinidia arguta) - найбільший представник роду. За сприятливих умов досягає 30 м заввишки, при діаметрі стовбура у кореневої шийки 10-20 см. Стовбури виглядають як міцні канати, які обвивають найближчі дерева. Підіймаючись по стовбурах і гілках догори, вона розвиває густу крону, і, перекидаючись від дерева до дерева, надає насадженням екзотичного вигляду. Стовбури вкриті світло-коричневою корою з сивим нальотом. Декоративне, округло-яйцеподібне листя до 15 см завдовжки, дуже щільне; восени забарвлюється в жовті і світло-жовті тони. Тривалість цвітіння 7-10 днів. Різноманітні за формою плоди - багатосім'яні ягоди (3х2 см), темно-зелені, м'ясисті, одноколірні або з одного боку з засмагою, із запахом ананаса, їстівні, солодкі на смак, служать додатковим прикрасою в пору плодоношення. Вегетація триває з початку травня до початку жовтня, близько 150 днів. У перші 3 роки росте повільно. Плоди актинідії – це справжня скарбниця вітаміну С і мінеральних солей кальцію, магнію, фосфору, заліза. Три ягоди актинідії містять добову норму вітаміну С. Вони є хорошою сировиною для приготування джемів, пюре, мармеладу, цукерок, соку, вина. Їх також в’ялять, заморожують, із них готують солодощі, зокрема морозиво, а також салати та гарнір до м’ясних страв.
|