Кизил звичайний (Cornus mas L.)Кизил звичайний (Cornus mas L.), як плодова рослина, що має лікарські властивості і цінну деревину, був відомий ще з давніх часів. Ще великий Гіппократ згадував про цілющі властивості кизилу. А стародавні греки ще до початку нашої ери в Криму вирощували кизил, пили кизиловий сік і кизилове вино. Саме кизил звичайний, на відміну від своїх родичів, має їстівні плоди. У тюркських мовах слово «кизил» означає «червоний» через своє насичене забарвлення плодів. Поширений кизил в Карпатах, в Криму і на Кавказі в лісах нижнього і середнього гірського пояса. Кизил звичайний (дерен) - великий плодовий чагарник з смачними яскраво-червоними ягодами, що володіють цілющими властивостями. Можна вирощувати у вигляді куща з декількома стовбурами або дерева, яке легко формується, утворюючи компактну округло-пірамідальну або округло-розлогу крону, з великою кількістю листя. Може досягати 2-5 м у висоту і 4 м в діаметрі. Дерен чоловічий вважають довгожителем: росте і плодоносить до самого свого згасання у віці 250 років. Час цвітіння: в квітні місяці, до розпускання листя. Плодоносить кизил звичайний рясно і щорічно (20-30кг з куща). Плоди дозрівають восени, вагою 3-4г, їстівні, соковиті, кисло-солодкі, терпкі, приємні на смак, який значно поліпшується після заморозків. Всі частини рослини кизилу володіють цілющими властивостями: коріння, кора, квіти, кісточки плодів, листя широко використовуються в народній медицині. У Стародавній Греції і Римі використовували деревину кизилу для виготовлення зброї, деталей дерев'яних годинників, човників для ткацьких верстатів, палиць, тростин, музичних інструментів, меблів. Плоди кизилу використовуються в свіжому вигляді (за вмістом вітаміну С іноді перевершує навіть чорну смородину). Також кизил застосовують для виготовлення соку, сиропів, компотів, варення, повидла, киселів, маринадів, вина, настоянок, лікерів і наливок. Вживають кизил як приправу до м'ясних і рибних страв. У їжу використовується не тільки м'якоть плоду, але і кісточки, які служать сировиною для приготування технічного масла і сурогату кави. А листочки кизилу можна заварювати замість чаю.
|